Logo
Çağ Üniversitesi
02.05.2020

TÜRKİYE'NİN COVID-19 YARDIMLARI

Kübra ÖNER tarafından

TÜRKİYE’NİN COVID-19 KAPSAMINDA DESTEK OLDUĞU ÜLKELER

 

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Türkiye 5 kıta da, 50’den fazla ülkeye tıbbi yardımda bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 18 Nisan'da yaptığı açıklamada 116 ülkenin Türkiye'den yardım talebinde bulunduğunu belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu, Çin ve ABD’nin ardından, Türkiye’nin dünyada en çok yardım yapan üçüncü ülke olduğunu vurguladı.

*ÇİN: Türkiye, 31 Ocak-1 Şubat'ta salgının ortaya çıktığı Çin'in Wuhan kentinde yaşayan Türk vatandaşlarını getirmek için gönderdiği askeri kargo uçağıyla tıbbi malzemeler de gönderdi. 1000 biyolojik tehlike tulumu, 93 bin 500 koruyucu filtreli maske, 1000 tek kullanımlık koruyucu kıyafet Çinli yetkililer tarafından teslim alındı.

*İTALYA ve İSPANYA: Avrupa’da salgından en çok etkilenen bu 2 ülkeye birer askeri uçakla 450 bin adet çeşitli tipte maske, tulum ve anti-bakteriyel sıvıdan oluşan sağlık malzemeleri yollandı.

*ABD: Washington yönetimi tıbbi malzeme sıkıntısı çekince Türkiye'den destek istedi. Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı atölyelerde üretilen tıbbi malzemeler hazırlandı. Yardım kolilerinin içinde 500 bin ameliyat maskesi, 4 bin koruyucu giysi, 2 bin litre dezenfektan, bin 500 koruyucu gözlük, 500 adet şeffaf yüz maskesi ve 400 N95 maske yer aldı.

*İNGİLTERE: Sağlık Bakanlığınca hazırlanan bez maske, N95 maske ve tulumdan oluşan yardım paketleri 2 grup şeklinde askeri kargo uçağı ile yollandı.

   İngiltere İskan Bakanı Robert Jenrick,ülkesinin ekipman sıkıntısıyla ilgili, "Türkiye'den yaklaşık 84 tonluk büyük bir kişisel koruyucu ekipman sevkiyatı bekliyoruz. Bunun içinde 400 bin önlük de olacak." açıklamasında bulunduktan sonra tıbbi sağlık ekipmanları almak üzere İstanbul'a İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait Airbus A400M tipi askeri kargo uçağı geldi ve sevkiyat gerçekleştirildi.

MACARİSTAN: Türkiye'nin maske yapımında kullanılacak 8 ton tekstilin Macaristan'a ihracatına izin verdiğini belirten Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, koronavirüs ile mücadelede ülkesine yardım eden Türkiye’ye teşekkür etti.

*KUZEY MAKEDONYA, KARADAĞ, SIRBİSTAN, BOSNA-HERSEK ve KOSOVA:  Bu 5 Balkan ülkesine maske, tulum ve hızlı tanı kitinden oluşan yardım malzemeleri askeri kargo uçağı ile ulaştırıldı.

*Yine Balkan ülkeleri olan ARNAVUTLUK ve BULGARİSTAN’a pandemi sürecinde destek olan Türkiye, Arnavutluk Savunma Bakanlığı ile Silahlı Kuvvetlerine hibe ettiği 6 adet ambulansı düzenlediği törenle teslim etti. Öte yandan Bulgaristan Savunma Bakanı, koronavirüsle mücadele kapsamında kendilerine Türkiye'nin yardım ettiğini belirterek, AB ülkelerinden yardım görmedikleri gerekçesiyle sitem etti.

 

*İSRAİL ve FİLİSTİN: 12 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İsrail'den tıbbi malzeme talebi olmuştu. Zannediyorum bugünlerde tamamlanacak. Eş zamanlı olarak Filistin'e de göndereceğiz." açıklamasında bulundu. Yine 30 Nisan tarihinde İbrahim Kalın cumhurbaşkanının talimatıyla Filistin’e gidecek tıbbi malzemelerin akşam yola çıkacağını; maske, tulum, tanı kiti, dezenfektan gibi malzemelerin Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize dağıtılacağını belirtti.

*İRAN: Türkiye, 17 Mart tarihinde İran'a 1000 tanı kiti, 4 bin 715 tulum, 20 bin önlük, 2 bin 4 gözlük, 4 bin N95 maske ve 78 bin üç katlı maske hibe etti.

*IRAK: Türk Kızılayı, Irak'ta koronavirüs ile mücadele kapsamında Irak'ın Erbil Valiliğine, 30 bin maske ve 475 koli gıda yardımında bulundu. Irak’ta salgının tespit edildiği ilk gün 20 bin maske Türkiye'den Erbil'e gönderilmişti.

*LÜBNAN: Türkiye, Covid-19 ile mücadele kapsamında Lübnan’a gıda yardımlarında bulunuyor. Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği üzerinden ulaştırılan temel gıda maddelerinden oluşan yardım kolileri, ülkenin en yoksul bölgesi Trablusşam ve Akkar kentlerindeki 600'ü aşkın aileyle paylaşıldı. Büyükelçilik, ramazan ayı dolayısıyla başkent Beyrut'un farklı semtlerinde bulunan fırınlar aracılığıyla iftar öncesi ihtiyaç sahibi 2 bini aşkın aileye ekmek dağıttı.

*KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, pandemi ile mücadele kapsamında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) acil ihtiyaçları için ilk etapta 72 milyon liralık finansal kaynak gönderildiğini bildirdi. KKTC Sağlık Bakanlığı'na teslim edilmek üzere aşı, ilaç, tıbbi malzeme ve koronavirüs ile mücadele ekipmanları ve tanı kiti içeren hibe anlaşması 11 Mart'ta imzalanarak, malzemelerin ilk bölümü 13 Mart'ta teslim edildi. KKTC Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan,TC Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği bir uçak dolusu tıbbi malzeme yardımları için teşekkür etti.

*GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ: 29 Nisan tarihinde; maske, dezenfektan ve tulum gibi tıbbi yardım malzemelerini Güney Afrika Cumhuriyeti’ne ulaştıracak olan TSK’ya ait uçak yola çıktı.

*LİBYA ve SOMALİ: Türkiye Afrika kıtasında ilk yardımlarını Libya’ya yapmıştı. Türkiye’nin tıbbi yardımlarını götüren Türk Silahlı Kuvvetlerine ait kargo uçağı Koca Yusuf’un ikinci adresi Somali oldu.

BANGLADEŞ: Türkiye'nin Dakka Büyükelçiliği koordinasyonunda, COVID-19 nedeniyle zor durumdaki Bangladeşli ihtiyaç sahibi 3 bin aileye yardım kolisi dağıtıldı.

*AZERBAYCAN: Azerbaycan Sağlık Bakanı Oktay Şireliyev, koronavirüsün ilk tanı testlerini Türkiye'nin aracılığı ile elde ettiklerini bildirdi. Sonrasında ise Türkiye’den gönderilen maske üreten makinelerle yeni kurulan fabrikasında tıbbi maske üretimine başladı.

 AFGANİSTAN, PAKİSTAN ve KOLOMBİYA’ya koruyucu ekipmanlar gönderildi.

*KIRGIZİSTAN: Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), temel gıda maddelerinden oluşan 400 yardım kolisini muhtaç ailelere dağıtılmak üzere Kırgız Kızılayına teslim etti.

 

Koronavirüs krizi kapsamında yurtdışına yapılan tıbbi yardımlar çeşitlilik gösteriyor. Birçok ülkede en yaygın yardım türü erzak dağıtımı olarak öne çıkıyor. Maske, biyolojik tehlike tulumu, tek kullanımlık koruyucu kıyafet, önlük, koruyucu gözlük, eldiven, antiseptik ve COVID-19 test kiti gibi ürünler de yine en çok dağıtılan ürünler arasında.

Bunların yanı sıra; Endonezya’da cami temizliği ve ilaçlama, Yemen’de sağlık çalışanlarına eğitim, Sudan’da 3D yazıcısının bağışı, Romanya’da sağlık ocağı yenilenmesi ve Gazze’de hastane hibe edilmesi gibi örnekler de, Türkiye’nin COVID-19 kapsamında yaptığı tıbbi ürün ve hizmet yardımları dahilinde.

Türkiye, koronavirüs salgınına karşı mücadelelerine destek olmak adına birçok ülkeye üç katlı cerrahi maske, ENI149, N95 ve bez maske gibi farklı özellikte maskeler gönderdi ve göndermeye devam ediyor. Özbekistan, Sri Lanka, Moğolistan, Uganda ve Macaristan’ın da bulunduğu birçok ülkede ise yerel imkanlarla maske üretimini destekliyor.

Dünyaca mücadelesini verdiğimiz mevcut pandemi ile baş etmenin ancak iş birliği ile mümkün olacağının bilincinde olan Türkiye, yardım talebinde bulunan veya bulunmayan ihtiyaç sahibi ülkelerden bu zorlu süreç içerisinde desteğini esirgememektedir. Bu konuda takdir edilesi ve örnek alınası bir tutum sergilemektedir.

                                                                       

Kübra ÖNER

YAZAR HAKKINDA

Güney Güvenlik Okulu Avrupa Masası Sorumlusu.